«Нові адаптивні сорти українського винограду витримали жорсткі кліматичні зміни» – Інтерв’ю
Опубліковано: 28.01.2021 р., 17:12 | Автор: Кузьменко Артем
Клімат вносить свої корективи. Дедалі частіше аграрії України стали замислюватися не тільки над тим, що вирощувати, а і тим, як це вирощувати? Не стало винятком і виноградарство, пише SEEDS.
Для столового виноградарства зрошення вкрай необхідне – покупець хоче бачити велику красиву ягоду. Про це в інтерв’ю СІДС розповіла Ірина Ковальова, директор національного наукового центру Інститут виноградарства і виноробства ім. Таїрова.
– Які нові сорти винограду з’явилися в Інституті виноградарства і виноробства ім. Таїрова за минулий рік?
– З гордістю можемо повідомити про те, що у минулому році ми включили до реєстру 5 нових сортів. Три з них столового напрямку – це Кардішах Таїровський, Заграва і Персей. І два – технічного напрямку: Ярило і Одеські перли.
Всі сорти технічного напрямку – це ароматні сорти групи адаптивні гібриди 5-6 покоління, які дають нам можливість в таких жорстких кліматичних умовах, з якими багато хто зараз стикається, потенційно отримувати нормальну і стабільну врожайність.
– Погода у минулому році підвела багатьох виноробів і виноградарів. Інститут Таїрова впорався з цим?
– У нас випробування сортів і клонів сортів відбувається на богарі, щоб зрозуміти генетичний потенціал сорту. Проте ми впоралися якраз за рахунок того, що це сорти нашої нової селекції.