(Українська) Довідка про стан виноградних насаджень України на 1 серпня 2019 року
Published: 01.08.2019 y., 15:04 | Author: Кузьменко Артем
Після надзвичайно спекотного червня, липень у виноградарський зоні України відзначався дещо прохолоднішою погодою, за винятком початку та кінця місяця, коли максимальні температури були досить високими й досягали 33-35°С. Середньомісячні температури повітря знаходилися на рівні 22-23°С, а мінімальні температури знижувались до 12-15°С (в Ужгороді – до +9°С). Сума температур повітря стійко вище 10°С на 31 липня за даними метеорологічного посту при ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» становила 2135°С, що на 180°С вище багаторічних значень. Опади, які спостерігалися впродовж липня, носили переважно зливовий характер. Їхня кількість склала у Запоріжжі – 41 мм, у Херсоні – 46 мм, у Новій Каховці – 82 мм, у Миколаєві – 26 мм, в Очакові – 5 мм, в Одесі – 11мм, Болграді –5 мм, Ізмаїлі – 15 мм, в Ужгороді – 66 мм.
У зв’язку з посушливими умовами з метою, збереження і ефективного використання вологи на виноградниках, слід мінімізувати роботи з розпушування ґрунту. Культивації слід проводити на глибину не більше 6-8 см.
Варто відмітити, що в умовах недостатнього зволоження ґрунту майже повсюдно спостерігається зниження середньої маси грон. В подальшому за умов відсутності ефективних опадів це призведе до значного зменшення врожайності насаджень. За попередніми розрахунками, здійсненими на підставі попереднього визначення врожайності ділянок дослідних господарств, недобір врожаю винограду на богарі складатиме 15–20%, в порівнянні з даними минулого року.
На виноградниках плодоносного віку, на яких відсутні ознаки пошкодження листків хворобами, в першій декаді серпня необхідно провести чеканку пагонів. Однак треба враховувати, що добрі результати чеканки проявляються на сильнорослих сортах, закладених на родючих ґрунтах та на зрошуваних ділянках. Не рекомендовано проводити чеканку на слаборослих сортах, на молодих неплодоносних або уражених грибними хворобами кущах.
Літ метеликів гронової листокрутки III покоління розпочався в кінці третьої декади липня, за багаторічними спостереженнями це на 2-3 дні раніше звичайного. Середня тривалість льоту за останні 15 років спостережень становитиме 18-20 днів. Відкладання яєць зазвичай фіксується на ягодах винограду сортів середнього і пізнього терміну достигання. Розвиток яйця триває 5-8 днів, відроджені гусениці з’являться в другій половині серпня. Розвиток третьої генерації протікає в менш сприятливих температурних умовах і є сильно розтягнутим. Харчування гусениць і залялькування буде закінчуватися в жовтні, але частина їх зазвичай не встигне закінчити харчування і піти на залялькування для перезимівлі.
Літ метеликів бавовникової совки II покоління розпочався в середині першої декади липня і продовжується дотепер. Літ помірний, на феромонну пастку в середньому за три-чотири доби потрапляє 1-2 самця. Через розтягнутий період відкладання яєць (близько 3 тижнів), на виноградниках водночас спостерігаються відкладені яйця та личинки різних віків, які вже почали пошкоджувати ягоди винограду. Поширення совки у цьому році не масове, зустрічається лише місцями, заселення грон винограду не перевищує 3-7%, але слід обов’язково продовжувати вести спостереження за поширенням і розвитком фітофагу. Бавовняна совка для винограду є особливим шкідником, тому що пошкодження гусеницями часто призводить до ураження грон сірою та різними іншими видами гнилей, особливо за вологої погоди.
Для запобігання прояву шкідливості совки пропонуємо обробити насадження в інтервалі стадій розвитку шкідника «масове відкладання яєць – відродження гусениць» сучасним високоефективним інсектицидом Ампліго 150 ZC, ФК (0,2-0,3 л/га) та ін., на насадженнях столової групи сортів слід застосовувати препарати з коротким періодом очікування, наприклад Проклейм 5 SG, р.г. (0,4 кг/га) та ін. Тривалість захисної дії препаратів становить понад три тижні, що цілком достатньо для надійного і повного контролю совки та інших фітофагів, в тому числі гронової листокрутки та різних видів сисних шкідників, наявність ушкоджень вегетативної маси кущів якими спостерігається на насадженнях.
На початку серпня, при зростанні температури повітря до +29…+31ºС можливе спричинення масового зростання чисельності павутинних кліщів, які мають високу плодючість й здатність за сприятливих умов швидко розмножуватись і досягати високої щільності популяцій. У результаті пошкоджень порушується нормальна функція листкового апарату, що призводить до загального ослаблення рослин, погіршується якість лози і інтенсивність її визрівання. Для запобігання їх розвитку, ефективним буде застосування сірчаних препаратів: Тіовіт Джет 80 WG, в.г. (5,0-6,0 кг/га), Кумулюс ДФ (4,0-6,0 кг/га) та ін., які будуть також стримувати розвиток оїдіуму на винограді.
Серед хвороб у серпні місяці найбільш небезпечні гнилі винограду, насамперед – це біла гниль, яку провокують сонячні опіки. До того ж, в останні роки, щорічно у другій половині серпня, спостерігається прояв перших симптомів чорної та сірої гнилі, в основному уражаються окремі ягоди в гроні, а найбільшого розвитку гнилі досягають в період збору врожаю. Максимально ефективно знизити ймовірність масового зараження ягід винограду гнилями можливо при застосуванні таких препаратів, як Світч 62,5WG, в.г. (1,0 кг/га), Хорус 75WG, в.г. (0,5-0,7 кг/га), Тельдор, в.г. (1,5 кг/га), Топсін М 500, КС (1,0-1,5 л/га), Бесткур, РК (1,0-1,5 л/га), Натіво, в.г. (0,16-0,18 кг/га), Скала, к.с. (1,2-2,4 л/га) а ін.
Спостерігається розвиток оїдіуму, який у деяких господарствах має інтенсивний розвиток. Для захисту від даної хвороби рекомендуємо застосовувати такі ефективні фунгіциди, як Талендо 20, к.е. (0,175-0,225 л/га), Діналі 90 DC, КД (0,6-0,7 л/га), Топаз 100 ЕС, к.е. (0,15-0,25 л/га), Прінцип 90 SC, к.с. (0,8-1,0 л/га), Фолікур, в.е (0,4 л/га), Фалькон, к.е. (0,3-0,5 л/га), Імпакт 25 SC, к.с. (0,1 л/га), Оріус 250, в.е. (0,4-0,6 л/га), Ікарус 250, ЕВ (0,4-0,6 л/га).
Перераховані препарати проти гнилей та проти оїдіуму слід застосовувати у баковій суміші, а період між останніми обробками, для більшого ефекту захисту, необхідно скоротити до 7-10 діб та пам’ятати, що для отримання екологічно безпечної продукції необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів та залежно від їх токсичної дії останню обробку на виноградниках необхідно провести не пізніше, ніж за 7-14 та 25-30 діб до збору врожаю.
Директор
ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» ,
д.с.-г.н., академік НААН України В. В. Власов