Довідка про стан виноградних насаджень України на 1 червня 2022 року
Published: 01.06.2022 y., 16:50 | Author: Кузьменко Артем
Впродовж травня на території виноградарської зони України спостерігалася помірно-тепла, з невеликими опадами погода. Середньомісячна температура повітря становила 16-17°С, в Ужгороді – 13°С тепла. Мінімальна температура повітря знижувалася до +2…+5°С, а максимальна підвищувалася до 25-27°С, в Ужгороді – до +23°С. Кількість опадів за травень склала: в Одесі – 11 мм, Запоріжжі – 13 мм, Херсоні – 25 мм.
Вологість ґрунту за станом на 30 травня в шарі 0-40 см дорівнює 59-66% НВ, в шарах від 40 до 100 см – 68-69% НВ. Такі значення дещо нижчі за багаторічні дані на цей час вегетаційного періоду. Основні заходи з догляду за насадженнями протягом літа повинні бути спрямовані на збереження і раціональне використання вологи. В першу чергу це недопущення забур’яненості виноградників та підтримування верхнього шару ґрунту у пухкому стані, для чого при потребі проводять неглибокі (7–10 см) культивації з одночасною обробкою ґрунту в рядах.
На виноградниках, де в минулі роки догляду за кущами приділялась належна увага і пошкодження кущів було незначним, виноград добре розвивається, і тут очікується висока врожайність.
Загалом, враховуючи добру розвиненість та оптимальну плодоносність зелених пагонів на основній площі виноградників, особливе значення в заходах з раціонального використання ґрунтової вологи займає обламування зайвих пагонів, видалення підщепної порослі та інше. На плодоносних кущах спочатку обламують слабкі пагони, а також ті, що розвинулися на багаторічній деревині і не потрібні для відновлення окремих частин куща.
Оптимальне навантаження пагонами на гектар насаджень у культурі винограду без зрошення повинно складати у столових сортів з великими гронами (Італія, Молдова, Аркадія, Флора, Ранній Магарача) – 45 – 55 тисяч, з середніми і невеликими гронами (Жемчуг Саба, Мускат жемчужний, Шасла біла, Мускат гамбургський) – 60 – 70 тисяч пагонів. На насадженнях технічних сортів винограду після обламування залишають 80 – 100 тис. пагонів на гектар насаджень.
На молодих (2–4 річних) насадженнях проводять зелені операції (обламування, прищипування, пасинкування), спрямовані на створення запланованого формування кущів винограду.
Найбільш ефективним прийомом одержання високого врожаю винограду ягід є зрошення. Тому у всіх господарствах, де є зрошення, треба підготувати технічні засоби і обладнання, щоб одразу після цвітіння провести полив. Поливна норма при краплинному зрошенні повинна складати – 100 – 120 м3/га.
У культурі винограду на зрошенні норму навантаження кущів пагонами збільшують на 20-25%.
При відсутності ефективних опадів протягом червня на молодих (1–2 річних) виноградниках обов’язково слід провести 1 – 2 поливи кущів за допомогою гідробурів.
На перше червня на виноградних насадженнях триває літ метеликів першого покоління гронової листокрутки (Lobesia botrana Den. et Schiff), який розпочався у третій декаді квітня. За погодними умовами літ листокрутки тривалий та нечисленний, за добу в пастку потрапляє від 5 до 17 метеликів, що практично у півтора рази менше, ніж торік. Відродження гусениць відбувається не одночасно і розтягується до місяця і більше. Згідно даним феромонного моніторингу льоту метеликів, обробку проти першого покоління гронової листокрутки в різних господарствах проводили у першій декаді травня, а саме через 10 днів після дати масового льоту шкідника. Переважно у господарствах застосовували системний інсектицид Антихрущ® (біфетрин, 100 г/л + імідаклоприд, 100 г/л), який має контактно-кишкову дію та проявляє акарицидні властивості проти різних видів кліщів.
Наступну обробку проти другого покоління гронової листокрутки, слід планувати після цвітіння винограду – у другій декаді червня, при цьому бажано застосовувати термостійкі препарати, які актуальні для цього періоду, а саме Матч (1,0 л/га), Люфокс (1,0 кг/га), Номолт (0,5 л/га), Кораген (0,150-0,175 л/га), Воліам Флексі (0,4-0,5 л/га), Енжіо (0,18 л/га) та ін.
Цвітіння є дуже важливою фазою розвитку виноградної лози, і в той же час найбільш вразливою в результаті високої ймовірності зараження збудниками хвороб. В першу чергу, під час цвітіння дуже висока ймовірність зараження зав’язі мільдью, оскільки гриб здатний прорости в плодоніжку та повністю зруйнувати її. Ще одною небезпечною хворобою, що може почати розвиватися у поточний період, є оїдіум.
Стосовно захисту винограду від хвороб, за дощової весни, необхідно до цвітіння провести 2-3 обробки насаджень. Якщо ж весна суха, захист винограду починають після цвітіння (під кінець формування зав’язі). Цей етап захисту є обов’язковим. Наразі у господарствах проведена одна обробка насаджень у період розвитку 3-5 листочків винограду. Наступну обробку більшість господарств планують провести саме після цвітіння винограду.
Потрібно уточнити, що за настання сприятливих умов, а саме дощової погоди, за якою створюються умови для розвитку різних грибних хвороб, особливо мільдью, до початку масового цвітіння винограду (за 3-5 днів) з метою профілактичного захисту необхідно буде провести обробку насаджень. Збудник оїдіуму також здатний вражати плодоніжку зав’язі. Спори збудника хвороби вражають безпосередньо молоді ягоди винограду. У цей час зараження оїдіумом практично непомітно і стане видимим лише за кілька тижнів.
Саме тому перед цвітінням або після цвітіння обов’язково слід застосовувати бакову суміш різних фунгіцидів, які в першу чергу мають бути сумісні між собою та мати синергетичну активність при спільному їх використанні, як проти мілдью, так і проти оїдіуму, а саме: Танос (0,4 кг/га) + Талендо (0,2 л/га); Акробат МЦ (2,0 кг/га) + Колліс (0,4 л/га); Мелоді Дуо (2,0 кг/га) + Фалькон (0,3 л/га); Ридоміл Голд (2,5 кг/га) + Топаз (0,2 л/га); Фольпан (2,0 кг/га) + Топсин М (1,5 л/га) та інші фунгіцидні композиції.
Для забезпечення більш довготривалого захисту та рівномірного розподілу робочого розчину на рослині, до бакової суміші слід застосовувати поверхнево-активні речовини (ад’юванти), наприклад Сільвет Голд (0,05-0,1% раб. р-р), Скаба (0,05-0,1% раб. р-р), Адьюгрейн, 10% (1,5% раб. р-р) та ін.
2 Comments