Довідка про стан виноградних насаджень України на 1 червня 2023 року
Published: 01.06.2023 y., 06:16 | Author: Кузьменко Артем
Травень на півдні України характеризувався нестійкою і місцями доволі посушливою погодою. Початок місяця був прохолодним – середньодекадна температура повітря становила 13⁰С тепла, що на 1⁰С нижче середніх багаторічних значень. Температурний режим другої декади знаходився на рівні 16⁰С, що близько норми, а у третій декаді середня температура повітря досягла 20⁰С, що на 3⁰С вище за звичайне. За даними спостережень на метеорологічному посту при ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН України сума температур повітря стійко вище +10⁰С на 31 травня становила 700⁰С, що вище норми на 60⁰С. Опади впродовж травня носили зливовий характер, їхня кількість склала всього 5 мм або 13 % від норми.
На виноградниках півдня України розвиток кущів задовільний, рослини перебувають на стадії розгалуження суцвіть. В поточному році фаза цвітіння винограду культурних сортів настане пізніше, ніж в середньому за багаторічні спостереження. Початок цвітіння очікується в першій, масове – другій декадах червня.
Станом на 30 травня вологість кореневмісних горизонтів ґрунту варіює в межах від 58% (0-20 см) до 82% НВ (80-100 см). Запас продуктивної вологи метрового шагу ґрунту складає 67 мм.
На теперішній час основні заходи з догляду за насадженнями протягом літа повинні бути спрямовані на збереження і раціональне використання вологи. В першу чергу це недопущення забур’яненості виноградників та підтримування верхнього шару ґрунту у пухкому стані, для чого при потребі проводять неглибокі (7-10 см) культивації з одночасною обробкою ґрунту в рядах. Слід зазначити, що у поточному році бур’яни на виноградниках можуть створити конкуренцію за вологу, сприяти сильному розвитку сезонних хвороб, запізненню фази достигання ягід та погіршенню процесу визріванню пагонів.
Особливе значення в заходах по раціональному використанню ґрунтової вологи займає обламування зайвих пагонів та видалення підщепної порослі. На плодоносних кущах слід спочатку обламувати слабкі пагони, а також ті, що розвинулись на багаторічній деревині і непотрібні для формування окремих плодових сегментів, або їх відновлення.
Одночасно важливо здійснювати нормування навантаження кущів пагонами залежно від ступеня розвитку однорічного приросту і сортових особливостей. На насадженнях сортів з невеликими за розміром гронами (Рислінг рейнський, група сортів Піно, Каберне Совіньон, Шардоне, Трамінер, та ін.) при нормуванні на 1 погонний метр вертикальної шпалери слід залишати не більше 25-30 пагонів; з середнім розміром грона (Одеський чорний, Сухолиманський білий, Аліготе, Совіньон, Фетяска, Мускат Оттонель та ін.) – 20-25 пагонів; з великим розміром грона (сортогрупа столових сортів) – 16-20 пагонів.
Оптимальне навантаження пагонами на гектар насаджень при культурі винограду на високих штамбах має складати у столових сортів з великими гронами – 45-55 тисяч, з середніми і невеликими гронами – 60-70 тисяч пагонів. На насадженнях технічних сортів винограду після обламування залишають 90-110 тисяч пагонів на гектар насаджень.
На молодих насадженнях необхідно провести зелені операції (обламування, прищипування, пасинкування), спрямовані на створення запланованого формування виноградних кущів.
На початку червня слід провести перше підв’язування зелених пагонів для того, щоб можна було якісно обприскувати кущі проти хвороб. Потім у міру росту, і за потреби, провести друге підв’язування. Важливо під час підв’язування розподілити пагони рівномірно по дроту у вертикальному або злегка похилому положенні.
Зелені пагони підв’язувати не туго таким чином, щоб між дротом шпалери і пагоном не було прямого контакту (у формі «вісімки»). В одну петлю звичайно брати не більше одного-двох пагонів.
За даними фітосанітарного моніторингу на 1 червня 2023 року на виноградниках півдня України спостерігається поява і розвиток різних груп кліщів. Спостерігається активний розвиток і пошкодження листової поверхні чотириногими кліщами, а саме повстяним (Eriophyes vitis Pgst.) та виноградним бруньковим (Eriophyes (Colomerus) vitigineusgemma Maltsh). Кліщі шкодять локально, але можуть бути причиною значних втрат врожаю. При обстеженні листової поверхні в лабораторних умовах було виявлено особин павутинного кліща, їх кількість не перевищувала 0,1 – 0,3 особини на 100 см2. Слід зазначити, що умови перезимівлі для багатьох шкідників були досить гарними, отже очікуємо на значний розвиток даного виду шкідників.
На 1 червня 2023 року закінчується літ метеликів І покоління гронової листокрутки (Lobesia botrana Den. et Schiff.). У зв’язку з гарними умовами перезимівлі та пізнім початком льоту (у порівнянні з багаторічними даними) очікуємо накладання кінця льоту І покоління на початок льоту ІІ покоління. Відродження гусениць відбувається також неодночасно і може значно розтягуватися у часі. Обробку проти І покоління шкідника слід проводити через 10 днів після масового льоту шкідника.
Наступну обробку проти другого покоління гронової листокрутки слід планувати після цвітіння винограду, при цьому бажано застосовувати термостійкі препарати, які актуальні для цього періоду, а саме Матч (1,0 л/га), Люфокс (1,0 кг/га), Номолт (0,5 л/га), Кораген (0,150-0,175 л/га), Воліам Флексі (0,4-0,5 л/га), Енжіо (0,18 л/га) та ін. Слід зазначити, що така обробка регулюватиме розвиток інших видів шкідників, особливо різних видів цикад, трипсів, листкових кліщів та ін., при низькій їх чисельності, стримуючи щільність популяцій на рівні, близькому до економічного порогу шкідливості.
Цвітіння є дуже важливою фазою розвитку виноградної лози, і в той же час найбільш вразливою в результаті високої ймовірності зараження збудниками хвороб. В першу чергу, під час цвітіння дуже висока ймовірність зараження зав’язі мільдью, оскільки гриб здатний прорости в плодоніжку та повністю зруйнувати її. Ще одною небезпечною хворобою, що може почати розвиватися у поточний період, є оїдіум.
Стосовно захисту винограду від хвороб, за дощової весни, необхідно до цвітіння провести 2-3 обробки насаджень. За сприятливих умов, а саме дощової погоди, за якою створюються умови для розвитку різних грибних хвороб, особливо мільдью, до початку масового цвітіння винограду (за 3-5 днів) з метою профілактичного захисту необхідно провести обробку насаджень. Збудник оїдіуму також здатний вражати плодоніжку зав’язі та безпосередньо молоді ягоди винограду. У цей час зараження оїдіумом практично непомітно і стане видимим лише за кілька тижнів.
Якщо ж весна суха, захист винограду починають після цвітіння (під кінець формування зав’язі). Цей етап захисту є обов’язковим. Наразі у господарствах проведена одна обробка насаджень у період розвитку 3-5 листочків винограду.
Таким чином, перед цвітінням та після цвітіння обов’язково слід застосовувати бакову суміш різних фунгіцидів, які в першу чергу мають бути сумісні між собою та мати синергетичну активність при спільному їх використанні, як проти мілдью, так і проти оїдіуму, а саме: Танос (0,4 кг/га) + Талендо (0,2 л/га); Акробат МЦ (2,0 кг/га) + Колліс (0,4 л/га); Мелоді Дуо (2,0 кг/га) + Фалькон (0,3 л/га); Ридоміл Голд (2,5 кг/га) + Топаз (0,2 л/га); Фольпан (2,0 кг/га) + Топсин М (1,5 л/га) та інші фунгіцидні композиції.
Для забезпечення більш довготривалого захисту та рівномірного розподілу робочого розчину на рослині, до бакової суміші слід застосовувати поверхнево-активні речовини (ад’юванти), наприклад Сільвет Голд (0,05-0,1% раб. р-р), Скаба (0,05-0,1% раб. р-р), Адьюгрейн, 10% (1,5% раб. р-р) та ін.