Довідка про стан виноградних насаджень України на 1 грудня 2018 року
Опубліковано: 01.12.2018 р., 07:54 | Автор: Кузьменко Артем
Початок листопада у виноградарський зоні України був доволі теплим і сухим. Середньодекадні температури повітря склали в Запорожжі +5 ºС, Херсоні, Миколаєві +7 ºС, Одесі, Ужгороді близько 10 ºС тепла. У другій і третій декаді пройшли дощі і стало прохолодніше – мінімальні температури знизились до
5-9 ºС морозу, а середньомісячні температури повітря становили 1,6 – 2,9 ºС тепла, крім Одеси (+4,6 ºС) та Ужгорода (+6,9 ºС). Опади у першій декаді не спостерігалися, а в цілому за листопад їхня кількість склала у Запоріжжі 41 мм, Херсоні, Одесі – 26 мм, Миколаєві – 23 мм та в Ужгороді – 36 мм.
Протягом листопада рослини винограду перейшли у період спокою. В цей час спеціалістами інституту було проведено мікроскопічне визначення ембріональної плодоносності зимуючих вічок. Зимовий і ранньовесняний періоди вносять незначні зміни у плодоносність та характер закладання суцвіть по довжині пагонів. Тільки в окремі роки кількість розвинутих суцвіть навесні може збільшитись до 10-15%.
На підставі проведених аналізів вічок встановлено, що загибель бруньок на основних сортах не перевищує 10% (в основному механічні пошкодження).
Закладка ембріональних суцвіть під врожай 2019 року на рівні або дещо вище середніх багаторічних даних. Так, на поточну дату на сортах Каберне Совіньон, Рислінг рейнський, Шардоне (з середньою масою грона 80-120 г) кількість ембріональних суцвіть на 1 вічко дорівнює 1,56-1,70; на сортах Аліготе, Мерло, Одеський чорний (100-140 г) – 1,47-1,63; на сортах Бастардо магарачський, Іршаї Олівер (140-180 г) – 1,32-1,53.
При цьому в межах одного і того ж сорту відзначаються відмінності у закладанні ембріональних суцвіть під врожай 2019 року. Так, на сорті Каберне Совіньон середня кількість суцвіть на одну центральну бруньку коливається від 1,41 до 1,70; Одеський чорний 1,47-1,70. Зміни в ембріональній плодоносності вічок пов’язані з розташуванням земельних ділянок. Як правило, зменшення плодоносності сорту відбувається при закладанні виноградників на схилах з північною експозицією, на ґрунтах з низькою родючістю, з наявністю солонцюватості, великого вмісту фізичної глини (важкий суглинок – легка глина).
Дані ембріональної плодоносності слугують для розрахунку навантаження вічками та довжини плодових стрілок при обрізуванні кущів. Однак на стан зимуючих вічок протягом зимового періоду суттєво впливають низькі температури, які можуть спричинити їх загибель. У зв’язку з цим на всіх без винятку сортах, при обрізуванні протягом грудня-січня необхідно збільшити норму навантаження вічками на 20-30%, за рахунок посилених плодових ланок.
Починати обрізування кущів рекомендується з сортів з підвищеною морозостійкістю і високою плодоносністю бруньок заміщення – Каберне Совіньон, Одеський чорний, Рислінг рейнський, Аліготе, розміщених на схилах південної експозиції. Обрізування кущів групи столових сортів та менш морозостійких технічних сортів (Мерло, Іршаі олівер та ін.) слід починати з другої половини лютого, коли мине загроза зниження температур до критичних значень для вічок винограду.
На сорті Одеський чорний плодові лози обрізають на довжину до 5 вічок, Мерло, Аліготе – до 6 вічок, Каберне Совіньон, Шардоне, Іршаі Олівер, Рислінг рейнський – до 8 вічок. Незалежно від сорту довжина сучка заміщення повинна бути не більше 3 вічок.
Кущі необхідно обрізати на звичайну плодову ланку. На кущах всіх технічних сортів потрібно залишати не менше 4 сучків заміщення і 4-6 плодових стрілок (з урахуванням страхового рівня навантаження кущів вічками), що буде відповідати навантаженню 40-50 вічок на 1 кущ.
Слід врахувати, що на виноградний кущ впливають багаточисельні фактори середовища: просторове розташування ділянки, ґрунтові умови, агротехніка та інші. Тому, при обрізуванні кущів під запланований врожай необхідно керуватися даними ембріональної плодоносності, збереженості вічок і розрахованими на їх підставі нормами навантаження, визначеними на кожній окремій земельній ділянці під виноградними насадженнями.
Директор ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», академік НААН України | Власов В. В. |