Международные Таировские чтения 2015
Опубліковано: 11.09.2015 р., 08:15 | Автор: Кузьменко Артем
10 сентября 2015 года в актовом зале ННЦ «ИВиВ им. В.Е. Таирова» состоялись Международные «Таировские чтения» “Проблемы интеграции виноградарства и виноделия Украины в мировое научное и экономическое пространство”, посвященые 110-летию основания ННЦ «ИВиВ им. В.Е. Таирова».
Цель чтений: обсуждение научных и практических проблем виноградарско-винодельческой отрасли Украины.
Направления чтений:
современные направления научных исследований в отрасли виноградарства и виноделия;
проблемы интеграции виноградарства и виноделия Украины в мировое экономическое пространство;
перспективы и реализация научного потенциала в рамках международного сотрудничества.
Работу конференции открыла Мулюкина Нина Анатольевна – заместитель директора по научной работе ННЦ «ИВиВ им. В.Е. Таирова», доктор с.-х.н.
В работе международных Таировских чтений приняли участие ученные из Украины, Молдовы, Болгарии. В ходе конференции были заслушаны доклады:
Состояние, проблемы и тенденции развития виноградарства в Республике Болгария, Пачев Иван Дянков, профессор, доктор, директор Института виноградарства и виноделия (г. Плевен, Болгария);
Некоторые требования к новым сортам винограда, Гаина Борис Сергеевич, Академик, Отделение сельскохозяйственных наук Академии Наук Молдовы;
Сучасні тенденції розвитку ринку продукції виноградарства в України, Лупенко Юрій Олексійович, Академік НААН України, д.е.н., професор, директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України;
Биохимический состав ягод отдаленных гибридов винограда (V.vinifera L. x M.rotundifolia Michx), Александров Евгений Георгиевич, к. б. н, Ботанический Сад (Институт) Академии Наук Молдовы;
Генетична обумовленість рівня зимостійкості та виділення сортів-донорів адаптивності до низьких температур серед інтродукованого та власного генофонду, Герус Людмила Василівна, к.с.-г.н., в.о. зав. відділу селекції, генетики та ампелографії ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН України;
Енергетичний баланс ампелоценозів при різній структурі насаджень та архітектурі рослин, Штірбу Андрій Васильович, к.б.н., зав. відділу виноградарства ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН України;
Разработка технологических решений использования виноградной лозы как твердого топлива, Кувшинов Андрей Алексеевич, к.т.н., доцент, зав. отдела механизации ННЦ «ИВиВ им. В.Е. Таирова» НААН Украины.
Участники конференции, а также гости праздника в течении дня могли ознакомиться со стендовыми докладами:
Последние результаты селекции винограда в ИВВ-Плевен, Симеонов И.Н. – гл.асс. д-р, Иванов М.Н. – доц. д-р, Наков З.Х. – доц. д-р, Институт виноградарства и виноделия, г. Плевен, Болгария
Изучение сортов винограда украинской селекции в условиях нижнего Придонья, Наумова Л.Г. – в.н.с., к.с.-х.н., Ганич В.А. – в.н.с., к.с.-х.н., Федеральное государственное бюджетное научное учреждение «Всероссийский научно-иследовательский институт виноградарства и виноделия им. Я.И. Потапенко», г. Новочеркасск, Россия
Влияние некоторых почвенных гербицидов на содержание основных макроэлементов в листьях привитых лозовых черенков, Проданова-Маринова Н. – гл.асс. д-р, Институт виноградарства и виноделия, г. Плевен, Болгария
Воздействие микроэлементов на анатомическое строение и регенерационную активность подвойных черенков винограда сорта Кобер 5ББ, Никольский М.А. – к.с.-х.н., доцент, Федеральное государственное научное учреждение Анапская зональная опытная станция виноградарства и виноделия Северо-Кавказского зонального научно-исследовательского института садоводства и виноградарства, г. Анапа, Россия
Порівняльна характеристика технологічних властивостей сучасних бентонітів по впливу на прозорість білих столових виноматеріалів, Мельник І.В. – к.т.н., доцент, Чебукін П.П. – магістр, Бочевар Р.І. – студент ОКР «Магістр», Одеська національна академія харчових технологій, м. Одеса, Україна
Продовольча безпека в умовах трансформації відносин власності, Сахацький М.П. – д.е.н., професор, зав. кафедри маркетингу, Одеська державна академія будівництва та архітектури, м. Одеса, Україна, Запша Г.М. – д.е.н., доцент, зав. кафедри менеджменту і маркетингу, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
Біодинамічне виноградарство на прикладі BENZIGER FAMILY FARM (КАЛІФОРНІЯ, США), Гончарова О.М. – асистент кафедри інформаційних систем і технологій ім. М.О. Браславця, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
Використання бази даних кадастру виноградників України при дослідженні впливу екологічних факторів на агробіологічні показники винограду сорту Одеський чорний (на прикладі території південних відрогів Тигецької височини), Попова А.К. – аспірантка, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» НААН України
Використання географічних зазначень як інструмент підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств, Павлова О.Ю. – аспірант кафедри менеджменту і маркетингу, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
Сучасний стан розвитку виноградарства в Україні, Бахчиванжи Л.А. – к.е.н., доцент, зав. кафедри економічної теорії і економіки підприємства, Лопотан Л.В. – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії і економіки підприємства, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
Вдосконалення системи підготовки фахівців в сфері економічної безпеки в сучасних умовах, Головченко О.М. –д.е.н., професор, зав. кафедри економіки і міжнародних економічних відносин, Міжнародний гуманітарний університет, м. Одеса, Україна
Стратегія інноваційного розвитку виробництва винограду в ПрАТ «Перемога», Надтока А.О. – студентка 2 курсу економічного факультету, Лопотан Л.В. – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії і економіки підприємства, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна, Гінгін Л.П. – в.о. зав. лабораторією інноваційної діяльності, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» НААН України
Управлінська праця та удосконалення її організації в ДП «ДГ «Таїровське» Овідіопольського району Одеської області, Мельничук О.І. – к.е.н., доцент кафедри менеджменту і маркетингу, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
Сучасний стан та перспективи первинної переробки винограду в Одеській області, Топов А.Г. – аспірант, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна.